Respectarea drepturilor de autor in mediul web

O persoana este vinovata de incalcarea drepturilor de autor daca violeaza unul din cele cinci drepturi conferite prin lege, detinatorilor de drepturi de autor. Intre acestea este inclus dreptul de a interzice altor persoane sa reproduca (sau copieze) o lucrare, sa o republice sau redistribuie. In consecinta autorii de pagini web trebuie sa fie atenti sa nu copieze lucrarile altora. Un provider de internet (ISP) poate fi gasit de asemenea pasibil de incalcarea drepturilor de autor chiar daca el nu este direct implicat in copierea materialelor protejate de lege, cum este prezentat mai detaliat in BitLaw, in sectiunea responsabilitatea ISP.

obtinerea imaginilor pentru o pagina web. Una din atractiile principale ale Internetului este posibilitatea de a folosi grafica pentru a transmite informatii utilizatorilor. O prezentare grafica sofisticata si subtila este caracteristica principala a unora dintre cele mai populare pagini web. Urmatoarea metoda empirica are scopul de a ghida un creator de pagini web, atunci cand selecteaza imagini pentru inserarea lor in pagini:

Crearea de imagini originale in editoare. Cea mai buna metoda de a obtine imagini originale este crearea lor in programe pentru editarea imaginilor. In acest sens, este mai bine sa se porneasca de la o schita personala, decat de la creatia altei persoane. Chiar daca o imagine copiata este semnificativ modificata, noua imagine poate fi considerata in urma drepturilor de autor a primei imagini, o creatie derivata.

Obtinerea imaginilor de la o terta parte. Regula simpla este „nu fura imaginile altei persoane”. Din momentul in care o imagine originala sau o parte de text este introdusa pe un hard disk, aceasta este protejata de legea drepturilor de autor. Orice copie neautorizata a unei imagini este o incalcare a drepturilor de autor, doar daca utilizarea acesteia nu se face pentru vre-una din putinele exceptii ale acestor drepturi ca utilizarea cinstita ”fair use”. De cele mai multe ori este putin probabila ca inserarea unei imagini intr-un web site comercial sa fie considerata utilizare cinstita.

Imaginile licentiate de pe Internet. Unele imagini cum ar fi sigla (logo-ul) Internet Explorerului, pot fi copiate doar daca sunt respectati termenii de confidentialitate care definesc permisivitatea folosirii sale. Adesea astfel de licente prevad ca cel ce preia imaginea sa nu o denatureze in nici un fel si ca o poate folosi doar ca un link catre o anumita pagina web.

Bibliotecile Clip-art incluse in programe soft. Alte imagini licentiate sunt fisierele clip-art, ca cele din programele Claris Home Page, Microsoft Front Page sau Adobe PageMill. Inserarea intr-o pagina a imaginilor din aceste biblioteci clip-art nu incalca legea drepturilor de autor, daca ele sunt cumparate cu licenta in acest scop. Pentru a se feri de responsabilitate, un administrator trebuie sa fie atent sa se supuna tuturor termenilor de aplicare ai licentei. Spre exemplu, licenta poate impune unui utilizator ca imaginea folosita sa nu fie modificata intr-un mod semnificativ.

Imaginile gratuite de pe Internet. Unele pagini web furnizeaza imagini care pot fi folosite de oricine atata timp cat termenii de confidentialitate propusi de catre autor sunt respectati. De obicei aceste site-uri cer doar ca acreditarea sa fie acordata autorului inclusiv adresa (linkul) care sa faca trimitere catre website-ul acestuia. Oricum exista posibilitatea ca imaginile sa nu apartina pretinsului autor si sa fie copiate la randul lor. In acest caz utilizarea imaginilor poate incalca legea drepturilor originalului autor.

Compunerea textului pentru o pagina web. Punctele de plecare pentru utilizarea unui text sunt similare cu cele pentru obtinerea imaginilor. Intr-adevar, textul original, creat de catre autorul web site-ului poate fi folosit fara grija dreptului de autor. La fel ca in cazul imaginilor, textul preluat de la o terta parte fara permisiunea acestuia, este ilegala, decat daca nu exista o justificare buna pentru utilizarea cinstita „fair use”. Utilizarea unui text apartinand unei terte persoane, care este protejat de licenta, trebuie sa respecte termenii de accept ai licentei. Nimeni nu trebuie sa presupuna ca o lucrarea se afla in domeniul public fara o investigare prealabila.

Crearea Java Applets, a documentelor Java (JavaScripts) si a documentelor ActiveX (ActiveX scripts). Ca si in cazul textelor si a imaginilor, in mod normal este o violare a legii drepturilor de autor, copierea documentelor sau a programelor de la o terta persoana fara acordul prealabil al acesteia. Multe persoane au documentele si programele publice, caz in care utilizarea lor este permisa atata timp cat sunt indeplinite cerintele programatorilor.